Ooit stonden ze op de nominatie gemeentelijk monument te worden: de Peemankeetjes. De kioskjes stonden op de volgende plaatsen: Het Keizer Karelplein, de Spoorstraat, Hunnerpark, Oranjesingel (bij de vereniging en bij de huidige Canisiussingel), het Kronenburgerpark, het Valkhof, Kelfkensbos, langs de Groesbeekseweg, de Willemsweg en de Beekseweg.

De prachtige Stichting Nijmegen Blijft In Beeld heeft een mooie collectie bewegende beelden van Nijmegen. Onder andere dit filmpje uit 1920 met op 9.00 minuten een Peemankeetje in beeld! Klik op het plaatje hiernaast om de film te bekijken.

Omdat het toentertijd alle kioskjes waren die Nijmegen rijk was en de heer Peeman op alle vier de zijden van de kioskjes de naam van zijn Firma liet plaatsen, raakten de kioskjes onder Nijmegenaren al snel bekend als ‘Peemankeetjes’.

Het laatste originele Peemankeetje stond op de Willemsweg, Peemankeetje op de hoek bij de Graafseweg, maar is in 1985 in elkaar gereden door een vrachtwagen. Het is toen van de definitieve sloop gered door de erven van de heer Peeman. Zij hebben de brokstukken, want meer was er niet van over, opgekocht. Bij hen in de tuin is het Peemankeetje weer geheel opgebouwd, gerestaureerd en in oorspronkelijke staat hersteld. Het doet nu dienst als tuinhuisje en zo wordt daar, na al meer dan een eeuw, nog steeds drank geschonken vanuit het enige originele Peemankeetje dat Nijmegen nog rijk is.

Kijk voor meer informatie over de Peemankeetjes op www.peemankeetje.nl.